Turun Insinöörit TUIKE ry:n vuoden 2025 jakamat stipendit
24.6.2025
Vuoden 2025 stipendit
Turun Insinöörit TUIKE ry jakaa vuosittain kaksi 1000 euron stipendiä opinnäytetöistä. Vuoden 2025 stipendien hakuaika päättyi 31.5. ja vastaanotimme hakemuksia yhteensä lähes 10 kappaletta. Hakemuksia tuli useista eri insinöörikoulutuksista mm. bio- ja kemiantekniikka, energia- ja ympäristötekniikka, konetekniikka ja tuotantotalous. Hakemuksia tuli vähemmän kuin vuonna 2024 johtuen tiukennetuista kriteereistä edelliseen vuoteen verrattuna.
Turun Insinöörit Tuike ry:n hallitus valitsi seuraavat opinnäytetyöt palkittvaksi hallituksen kokouksessa 4.6.2025.
"Apoptoosin mittausmenetelmien testaus ja kehittäminen kilpirauhas- ja diabetes-sairauksien mekanismien tutkimiseksi".
Maarit Taralainen, Insinööri, bio- ja kemiantekniikka.
"Risteilylaivan ilmastoinnin jäähdytys- ja puhallinteho".
Jeri Lehtinen, Insinööri, energia- ja ympäristötekniikka.
Pyysimme molemmilta opinnäytetöiden tekijöiltä lyhyen avauksen siitä, että miten he päätyivät kyseiseen aiheeseen opinnäytetyössään.

Maarit kirjoittaa:
Solubiologia ja biotekniikan laboratoriotyöt ovat kiinnostaneet minua opintojeni alusta asti. Olen saanut opintojen ja harjoittelujen aikana työskennellä mikrobien ja proteiinituotannon parissa, ja haaveenani on ollut päästä syventymään myös eläinsoluihin. Opettajani auttoi minua opinnäytetyöpaikan etsimisessä ja vinkkasi Turun yliopiston kliinisen laitoksen Kilpirauhas- ja diabetestutkimusryhmää. Pääsin heille mukaan tutkimusprojekteihin, joiden tavoitteena on lisätä ymmärrystä kilpirauhas- ja diabetessairauksien taustamekanismeista ja genetiikasta. Nämä sairaudet vaikuttavat miljoonien ihmisten elämään, ja niiden mekanismien parempi tuntemus voi mahdollistaa tarkemman diagnostiikan ja tehokkaammat hoitomuodot.
Opinnäytetyöhöni sisältyi paljon laboratoriotyöskentelyä ja uusien menetelmien opettelua. Eläinsoluviljelyyn ja analyysimenetelmiin perehtyminen vei aikaa, ja työn teoriaosuus toi mukanaan paljon uutta tietoa. Työni sisältö myös kehittyi paljon projektin edetessä, sillä elävät solut eivät aina käyttäydy ennustettavasti. Vahva kiinnostukseni aihetta kohtaan auttoi kuitenkin omaksumaan tarvittavat tiedot ja taidot nopeasti.
Tutkimusryhmässä työskentely on ollut erittäin antoisaa ja opettavaista. Olen kiitollinen tästä mahdollisuudesta, joka on syventänyt osaamistani ja vahvistanut entisestään haluani jatkaa uraa tutkimustyön parissa.
Lue Maaritin opinnäytetyö tästä!

Jeri kirjoittaa:
Insinööritutkintoni viimeinen harjoittelujakso oli tulevana kesänä edessä ja tiesin opinnäytetyön kirjoittamisen harjoittelujakson aikana edistävän valmistumistani merkittävästi. Kun harjoittelupaikkani Meyer Turulta varmistui, keskustelin aluksi esimieheni kanssa, haluaisiko yritys toimia toimeksiantajana työssäni ja millaisia aiheita heillä mahdollisesti olisi. Minua kehotettiin olemaan yhteydessä perussuunnittelumme ympäristö ja energiatehokkuustiimin. Toivomukseni työn aiheelle olivat, että se olisi toimeksiantajalle oikeasti merkityksellinen ja että se palvelisi myös kesän aikana suoritettavaa harjoittelujaksoa ilmastoinnin perussuunnittelussa.
Kävimme pariin otteeseen aiheeseen liittyen keskustelua, jonka tuloksena pöydällä oli muutama potentiaalinen aihe, joista lopulta valikoitui risteilylaivan ilmastoinnin jäähdytys- ja puhallintehoon vaikuttavien muuttujien tunnistaminen, vertailu ja laskimen tekeminen, jonka avulla tehon tarpeita voitaisiin optimoida ja laskea paremmin mm. tulevia projekteja ajatellen.
Aiheen valinta oli onnistunut. Lämpimillä merialueilla operoivien risteilyalusten ilmastoinnin mitoitus ja suunnittelu ovat energiatehokkuuden kannalta hyvin merkityksellisiä asioita. Lisäksi ilmastointilaitokseen vaikuttavien muuttujien tunnistaminen ja vertailu edistäisi omaa tietämystäni ja ammattitaitoa. Suurimpia esille nousseita haasteita työssä oli aiheen rajaaminen ja määritetyllä tarkkuudella pysyminen, lähteiden puutteellisuus, työn perustuessa osittain vertailuun ja laskimeen halutun taustadatan löytyminen.
Lue Jerin opinnäytetyö tästä!
